Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

"Risk att tvingas bli sjukare"

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 04.55
"Vi måste uppmärksamma alla drabbade"
(1:29 min)
1 av 2
Hanna Parnén Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Bruno Gonzales/ Scanpix

Vården måste se alla patienter med självskadebeteende och inte enbart de sjukaste. Annars riskerar fler att bli allvarligt sjuka.

– Man tvingas nästan bli sjukare för att få vård och priotriteras upp, säger Hannah Parnén som lidit av självskadebeteende i över 20 år.

Hannah Parnén är 33 år. Från när hon var sex år till för tre år sedan har hon varit drabbad av självskadebeteende.

– Det började med en ätstörning när jag var sex år, och i samband med det skadade jag mig själv första gången, säger hon.

Nu är hon frisk och aktiv i föreningen Shedo som jobbar för personer med just självskadeproblematik och ätstörningar. Hon tycker att det är bra att regeringen och Region Skåne nu satsar på förebyggande arbete.

Men hon instämmer i den kritik som finns. Trots löften om förändring vårdas skånska patienter fortfarande på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och de satsningar som görs tar för lång tid.

En annan kritik är att de satsningar som nu görs glömmer bort de allvarligast sjuka, som i vissa fall placerats inom den rättspsykiatriska vården - men Hannah Parnén tycker att det är viktigt att inte bara se de sjukaste, utan att uppmärksamma alla de unga tjejer och killar som är drabbade.

– Det finns risken annars att patienter som skadar sig själv känner att de inte är tillräckligt sjuka och inte söker vård. Vi måste uppmärksamma den stora skaran så att alla får rätt vård.

Läs också:

Självskadebeteende

Självskadebeteende är ett destruktivt beteende som innebär att någon medvetet orsakar skador på den egna kroppen. Anledningen till att man skadar sig varierar. Omkring fyra procent av alla vuxna har någon gång skadat sig själva när de mått dåligt. Bland tonåringar är antalet som skär sig något högre. Självskador förekommer bland både kvinnor och män. Källa: Vårdguiden

Här finns hjälpen

Vill du ha mer information om självskadebeteende eller behöver du hjälp att ta dig ur ditt självskadebeteende? Shedo är en ideell organisation som sprider kunskap om ätstörningar och självskadebeteende www.shedo.org På Thérèse Erikssons nya nätssida hittar du mer information www.sjalvskadebeteende.se/

Drabbad? Hör av dig

Skadar du dig eller självskadar någon du känner sig? Berätta din historia, du får självklart vara anonym. Mejla linda.evereus@sverigesradio.se eller petra.haupt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".