Första sändningen av Pandemrix kom till Sverige 2009. Foto: Martin Olson/Scanpix
Skåne

Ny undersökning väcker hopp hos föräldrar

"Det finns för lite forskning om sjukdomen"
0:57 min

Läkemedelsverket har konstaterat att det finns ett samband mellan massvaccineringen mot svininfluensan och den neurologiska sjukdomen narkolepsi. Undersökningen visar att även unga vuxna kan räknas som drabbade.

Igår presenterade Läkemedelsverket en av de hittills mest omfattade undersökningarna kring sambandet mellan vaccineringen mot svininfluensa och narkolepsi.

Löddeköpingebon Mats Johansson vars elvaåriga dotter Ellen fick narkolepsi av vaccineringen är hoppfull efter beskedet.

– Jag hoppas verkligen att det kommer fram mer pengar till forskning så att det kan ske någonting. Det finns för lite forskning om sjukdomen. Och att alla föräldrar som har drabbade barn som kan framför allt bidra med information till läkare och neurologer som sedan kan samla ihop allting säger han.

Vad blir nästa steg efter beskedet?
– Det blir att invänta ett erkännande från Läkemedelsförsäkringen. Som håller på med en sambandsbedömning och att deras bedömning ska vara lika positiv som Läkemedelsverkat som har konstaterat att det är ett samband mellan Pandemrix sprutan och narkolepsi säger Mats Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".