Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Ystad

Läkare i Ystad fasar för när patienter ska köras mellan sjukhus

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 16.15
"Fasar för hur det blir med 20 färre vårdplatser"
(1:48 min)
1 av 3
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 3
Elisabeth Rünow, läkare, medicinkliniken.
3 av 3
Sjukhuscheferna Matz Widerström, Johan Cosmo och Ewald Ornstein.

Från och med tisdag kommer alla ortopedpatienter i Ystadområdet som behöver opereras akut att transporteras till Kristianstad. Alla äldre ortopedpatienter i östra Skåne som behöver rehabilitering ska i fortsättningen få den i Hässleholm.

– Det ger förutsättningar att kraftsamla både på den operativa sidan i Kristianstad och sedan att koncentrera rehabiliteringsinsatserna, säger Ewald Ornstein, som är sjukhuschef i Hässleholm och ansvarig för den ortopediska verksamheten i östra Skåne.

Sammanlagt handlar det om mellan 400 och 500 patienter årligen som kommer att tranporteras till Kristianstad och Hässleholm istället för till Ystad. Många av dem är äldre med till exempel brutna höftleder.

Oron har varit stor för att ambulanserna i Ystad ska vara upptagna av de långa transporterna, men det ville de ansvariga i dag tona ner. Förändringen framställdes i stället som ett kvalitetsprojekt, men i realiteten ska det också spara pengar.

Bara sjukhuset i Ystad måste spara 50 miljoner kronor i år, och i samband med att ortopedpatienterna försvinner, dras runt 20 vårdplatser in. Det är betydligt fler än de som använts av ortopedpatienterna i dag.

Elisabeth Rünow är läkare vid medicinkliniken och känner stor oro inför nästa vecka.

– Jag vågar knappt tänka tanken på hur det kommer att se ut. Förra veckan jobbade jag som nattjour på akutmottagningen, och jag kunde precis klara av att hantera den belastning som vi hade med svårt sjuka patienter som behövde läggas in. Jag fasar för hur det kommer att se ut, nu när vi har minus tjugo vårdplatser, säger hon.

Risk- och konsekvensanalyser har visat att det finns stora risker för att det kommer att saknas vårdplatser och att det finns risk för vårdskador, men sjukhuschefen i Ystad, Matz Widerström, säger att det ska lösas genom att man ser över arbetssättet.

– Det innebär att vi måste börja jobba på ett helt annat sätt, och då kan man fråga sig varför vi inte har gjort det tidigare. Det har vi tänkt, men nu ska vi bli ännu bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".