Klara Berg, folkhälsovetare och Tove Dåderman, landskapsarkitekt. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Bjuv

Nya promenadslingor ska göra Bjuvbor friskare

Studenter: "Ska få en positiv bild av Bjuv och motion"
1:21 min

Bjuv satsar nu omkring 100 000 kronor på promenadslingor. Detta för att främja folkhälsan men även för att lyfta fram kultur och arkitekthistorian i byn. Slingorna har tagitst fram av två studenter från Stockholm.

– Området Prästkragen är ritat av samma arkitekt som ritade operahuset i Sydney. Det är fantastiskt men tyvärr är det väldigt få människor som vet om det och därför tycker vi att det är viktigt att visa det för människor i Bjuv, säger Tove Dåderman, landskapsarkitekt.

Tove Dåderman och Klara Berg kommer båda från Stockholm men hamnade i Bjuv när de skulle göra sitt examensarbete. Efter många, långa promenader tog de fram tre olika slingor för olika behov.

– Det är meningen att folk ska få en positiv bild av Bjuv och av motion. Genom att ha bänkar som man kan vila sig på längs med slingorna kan alla delta utan att de känner sig osäkra på om de kommer att klara hela vägen, säger Klara Berg, folkhälsovetare.

Förutom att förbättra folkhälsan i kommunen vill man även visa de unika byggnader som finns i Bjuv. Klara och Tove är väldigt förtjusta i byn och hoppas att slingorna kan bidra till en ökad turism och besök från arkitektstudenter.

– Bjuv har ju blivit lite av min bebis. Jag hoppas verkligen att folk kommer att använda sig av slingorna och att de ser skönheten i byggnaderna så som vi gör, säger Tove Dåderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".