Foto: Per Groth/Scanpix
Sydöstra skåne

Väldigt många vill byta sotare

MSB: "Man får bestrida den bedömningen"
1:34 min

Sedan Skorstensfejarmästare Lundqvist vann sotningsupphandlingen i sydöstra Skåne har antalet ansökningar om egensotning exploderat. Hos Räddningstjänsten har 700 ansökningar kommit in på tre månader - vilket går att jämföra med 12 under hela förra året.

698 av dessa 700 ansökningar handlar om att man vill att Skorstensteamet utför sotningen. 

– Det är ju Skorstensteamet som går och lägger ansökningar i brevlådan hos folk. Det säger jag inget om, men då ska man också vara så juste att man upplyser om att en extra brandskyddskontroll kommer att göras, säger SÖRF-ordföranden Torgny Larsson. 

SÖRF har gjort klart att de som får egensotning godkänd, och då använder sig av Skorstensteamet i stället för Skorstensfejarmästare Lundqvist som vann upphandlingen, ska förvänta sig en extra kostnad för en brandskyddskontroll. Torgny Larsson säger att det finns täckning för en sådan brandskyddskontroll i allmänna råd från MSB, Myndigheten för samhälsskydd- och beredskap. 

Håkan Sten, som arbetar som sakkunnig i sotningsfrågor på MSB ser annorlunda på saken. En skrivning i regeringens föreskift ger visserligen möjlighet att besluta om brandskyddskontroll i särskilda fall - men något särskilt fall är inte detta enligt honom. 

– Har man givit någon ett medgivande då får man anse att kommunen bedömt att det kunnat utföras på ett brandskyddssäkert sätt. Då undrar jag vari ligger det särskilda fallet? 

Om några av de 700 som beviljas egensotning upprörs av brandskyddskontrollen, så har Håkan Sten ett råd: 

– Man får bestrida den bedömningen som jag förmodar att entreprenören kommer med, som säger att en brandskyddskontroll behöver göras, och be att få ett beslut som sen går att överklaga först hos länsstyrelsen och sedan hos förvaltningsrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".