Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Färre söker domartjänster på skånska domstolar

Lagman: "Knappt hälften idag som söker jobben"
1:35 min
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Flera domstolar menar att det har blivit svårare att rekrytera nya domare. Samtidigt ökar antalet inkomna mål och förra året tvingades samtliga skånska domstolar ringa in pensionerade domare för att hinna med.

– Vi har märkt att när vi har en tjänst ute idag, jämfört med för fem år sedan, är det knappt hälften som söker dem, säger Ralf Larsson, lagman på Lunds tingsrätt.

Ralf Larsson menar att äldre jurister inte är intresserade av att sadla om till domaryrket. Samtidigt får för få juriststudenter plats som fiskaler på hovrättens domarutbildningar, menar han.

Istället får de skånska domstolarna förlita sig på det gamla gardet. Under 2012 tog samtliga skånska domstolar in pensionerade domare när det var mycket att göra.

Men snart går flera av de ordinarie skånska domarna i pension. Idag är mer än var femte domare i Skåne över 60 år. När de försvinner kommer det bli ännu svårare att hinna med, tror Ralf Larsson.

– Det kommer inte räcka till. Även om man tar in unga domare på domarbanan idag, så är de inte flygfärdiga efter cirka sex-sju år.

– Problemet är att det tar så himla lång tid att utbilda domare. Det är ett hantverk att lära sig, det går inte över en dag, inte om det ska bli bra domare.

Även på Malmö tingsrätt har lagman Eva Wendel Rosberg märkt av ett lägre söktryck till domartjänsterna.

Men eftersom Malmö är en stor stad med domarutbildning och hovrätt, har man fortfarande lättare att locka till sig domare än många mindre städer, menar hon. Däremot är arbetsbelastningen tung i Malmö.

– Handläggningstiderna förlängs. Måltillströmningen har de senaste åren ökat ständigt hos oss. Det är också så att målen tenderar att bli allt större. Så ett önskemål är förstås att få en högre budget för att kunna anställa fler domare, säger Eva Wendel Rosberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".