Foto: Fredrik Sanberg / Scanpix
Ven

Lättare att hantera kontanter på Ven

"Vi har inga kontantautomater"
1:18 min

Hvens Byalag får nu 650 000 kronor av statliga medel att hjälpa invånare och turister att handla med kontanter på ön. Sedan lantbrevbäringen drogs in på Ven har det blivit allt svårare med kontanthantering.

Utveckligen på betaltjänstmarknaden är snabb, och glesbygden hinner inte med.  Ven klassas som glesbygd och är Skånes enda och får nu detta glesbygdsstöd. 

Tanken är att någon av entreprenörerna på Ven får ansvar för  den kontanthantering som bankerna inte vill ha.  

Sedan lantbrevbäringen och kassaservicen försvann kan Vens företag inte längre lämna sina dagskassor ens inne i Landskrona.  Men med det nya konceptet ska man kunna återanvända dagskassorna på ön så att pengarna cirkulerar där och så slipper man också värdetransporter.

Det blir både korthantering och manuell betjäning.

– Det är jättesvårt eftersom vi inte har en kontantautomat. Nu kan man sätta in sina dagskassor och betala räkningar på ön,  säger  Sten Åke Persson i Byalaget.

Det här är tvåårigt projekt som sen ska utvärderas och man kommer igång i slutet av maj när turisterna börjar invadera Ven.

– Då har vi konstrundan som är den största turisthelgen på ön, säger  Sten Åke Persson i Byalaget.

Byalaget på Ven får nu 650 000 kronor av Länsstyrelsen för att se till att det finns uttagsautomat samt kontantservice på ön.

Idag finns ingen möjlighet för boende eller turister att ta ut kontanter, och företagarna har ingenstans att lämna in kontanter.

Redan står företagarna och knackar på dörren för att få skiva avtal om den här hanteringen. Och det är många det..

– Vi har 70 företag på 360 invånare, säger Sten Åke Persson i Byalaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".