Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Mobbning

Sju månaders mobbning innan skolan agerade

"Hon grät och slog sig själv"
1:27 min

Efter jullovet tvingades Sara, som egentligen heter något annat, byta skola. Saras mamma berättar om en hösttermin när de upplevde att skolan inte tog deras dotters upplevelser om mobbning och trakasserier på allvar.

– Hon är nio år, det fyllde hon i november. Sådana här bekymmer ska man inte ha när man är så liten, säger Saras mamma. 

Hon berättar om flera incidenter på skolan under hösten. Sara blir neddragen och sparkad i en källartrapp av en grupp andra flickor, hon blir ignorerad, och inför ögonen på föräldrar och rastvakter hotar mobbarna andra barn som leker med Sara. 

– Det föranledde inte heller till att man ansåg att man borde gå vidare och utreda det. Hon somnade inte på kvällarna, hon grät, satt och slog sig själv och var svettig. 

Enligt skollagen ska alla incidenter utredas och dokumenteras på skolan, och rapporteras till huvudmannen. I Saras fall kan skolan inte visa upp någon alls dokumentation från någon incident från hösten - och rektorn anmälde inte någon av händelserna. 

Efter sju veckor anmälde rektorn händelserna. Och det först efter att föräldrarna skickat klagomål till skolförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".