Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Höör

Lydiagården begärs i konkurs

Vd: "De känns förjävligt"
1:26 min

Stiftelsen Lydiagården utanför Höör, som bedriver rehabilitering för cancersjuka, har i dag försatts i konkurs. För ett par år sedan förlorade den en upphandling med Region Skåne, och sedan dess har det varit svårt att finansiera verksamheten.

– Vi har fått in för lite intäkter i förhållande till de utgifter som verksamheten har. Det finns inga pengar kvar i stiftelsen mer än fastigheten, och den har vi inte lyckats sälja, säger vd:n Chris Christensen.

Lunds tingsrätt har i dag beslutat att försätta Lydiagården i konkurs. I över 20 år har cancersjuka kunnat åka till gården utanför Höör för psykosocial rehabilitering, men när Region Skåne valde att upphandla verksamheten underkändes stiftelsens anbud. Anledningen var att man glömt att fylla i en nolla på ett ställe i förfrågningsunderlaget. Stiftelsen överklagade regionens agerande men förlorade i kammarrätten.

Sedan dess har skånska cancerpatienter i stället fått åka till det privata vårdbolaget Transmedica i Spenshult i Halland. Lydiagården har fortsatt att ta emot patienter från Halland och Kronoberg och skånska patienter som fått bidrag från annat håll, men patientunderlaget har inte räckt.

Enligt konkursförvaltaren ska verksamheten drivas vidare åtminstone för de patienter som är inbokade i april, men sedan försvinner Skånes enda internat för cancerrehabilitering.

Lydiagården har stämt Region Skåne för hur upphandlingen gick till och krävt skadestånd. Processen är inte avslutad, och vd:n Chris Christensen är besviken i dag.

– Det känns förjävligt. Den lär inte kunna drivas till vägs ände, och det känns som att vi får lägga ner även om vi vet att vi hade rätt i grundfrågan, men nu blir den aldrig prövad. Och alla patienter som önskat att få komma hit - det känns inget kul, säger han.

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".