Stockholm

Skånsk kristdemokrat vill ha kvar krav på sterilisering vid könsbyte

1:34 min

Kristdemokraten Tuve Skånberg från Skillinge gör nu uppror mot regeringen och sin partiledning i frågan om sterilisering vid könsbyte.

Regeringen föreslog 14 mars att kravet på sterilisering upphävs, men i sin riksdagsmotion föreslår Tuve Skånberg nu tillsammans med partikamraten Annelie Enochson att regeringens förslag avslås.

– Det allvarligaste är att Sverige på så vis skulle införa möjligheten att skapa ett tredje kön, kallat 'person' i lagtexten, män som föder barn, säger Tuve Skånberg, (KD), riksdagsledamot.

Är detta en skrämmande framtidsutveckling?
– Det finns stora svagheter i lagens förarbete. Vi tycker inte att förslaget skulle lagts fram, säger Tuve Skånberg.

Han menar att Alliansen har blivit pressade av oppositionen att ta fram ett lagförslag snarast.

– Man har protesterat och sagt att det finns många konsekvenser som måste utredas men oppositionen har insisterat att det ska fram innan sommaren. Nu finns det här och det finns mycket att invända mot, säger Tuve Skånberg.

Tuve Skånberg menar att den usla beredningen av förslaget dessutom strider mot gundlagen och han tror att de övriga i riksdagen kommer ha förståelse för det och stoppa förslaget. Han tror inte heller att det finns något stöd för förslaget hos det svenska folket.

– Gemene man lär ha mycket svårt att tänka sig att någon är varken man eller kvinna, eller både man och kvinna. Byter man kön går man från ett kön till ett annat. Man behåller inte möjligheten att föda barn om man är en man, säger Tuve Skånberg.