Foto: Ester Sökjer-Petersen/Sveriges Radio
Köpenhamn

Dansk lärarlockout: Elever driver på stan

Elev: "vi driver mest runt"
1:36 min

Sedan i måndags råder det lockout av lärare i Danmark. Det innebär att skolbarnen får stanna hemma utan undervisning. Närmare 900 000 studenter och elever är drabbade. Hur länge lockouten kommer hålla på är ännu inte bestämt.

– Vi ränner mest runt, gör mest ingenting. Det är roligt men det kanske inte är så bra i längden, säger Jojjo, skolelev.

Bakom lockouten ligger en konflikt om förberedelser inför föreläsningar. Kommunerna vill att den enskilda skolledningen ska bestämma hur lång tid som ska läggas åt föreläsningen och förberedelserna inför den. Medan danska lärarkåren menar att om man inte planerar in förberedelserna kommer alla timmar räknas i klassrummet vilket enligt dem inte skulle fungera i praktiken.

Konflikten resulterar i att 60 000 lärare inte får gå till jobbet. I många fall måste föräldrarna stanna hemma från jobbet för att ta hand om barnen. Något som pappan Kim tycker är fel.

– Detta är inte demokrati, tvätremot! Om inget hänt om två veckor måste regeringen gå in och bestämma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".