Foto: Bertil Ericson/ Scanpix
Skåne

Patientsäkerheten på Sus kritiseras

"Vi har ingen Lex Maria-anmälan på dessa händelser"
2:04 min

Efter flera allvarliga fall där bland annat ett barn dog i blodförgiftning på barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Lund, kritiserar nu Socialstyrelsen kliniken för att man inte genomfört utlovade åtgärder som skall förbättra patientsäkerheten.

– Vi ser mycket allvarligt på att man redovisat felaktiga siffror till tillsynsmyndigheten och det i sig är allvarligt, säger Mette Marklund som är inspektör vid Socialstyrelsen.

För tre år sedan genomförde Socialstyrelsen en inspektion av barn- och ungdomsklinikerna i Lund och Malmö sedan en pojke dött i blodförgiftning och en flicka fick hjärnskador efter ett krampanfall. Då handlade det om två separata kliniker, men de har sedan dess slagits ihop till en klinik. Då ut lovade klinikledningarna att en rad åtgärder skulle genomföras för att höja patientsäkerheten.

De flesta åtgärder har enligt Socialstyrelsen genomförts och kan, trots dagens hårda kritik, inte koppla de brister som fortfarande finns till något nytt allvarligt fall på kliniken.

– Vi har ingen Lex Maria anmälan på dessa händelser och kan därför inte säga om där finns ett samband, säger Mette Marklund.

Tre åtgärder har kliniken redovisat som genomförda, som sedan vid Socialstyrelsens uppföljning visade sig inte alls stämma. Det har enligt Socialstyrelsens granskning varit svårt att få svar på varför klinikens redovisning i delar är direkt felaktig. det kan möjligtvis bero på att två kliniker under tiden blivit en och dessutom fått ny verksamhetchef.

En förklaring är enligt klinikledningen bristen på specialistsjuksköterskor. Men det är brist som är generell i svensk sjukvård och Socialstyrelsen förväntar sig nu ett svar inom en månad på hur kliniken skall lösa bland annat det problemet.

– Vi vill ju se att man upprätthåller patientsäkerheten även idag samtidigt som kan ser över rekryteringen, säger Mette Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".