Foto: Jessica Gow/ Scanpix
Skåne

Fler konkurser – småförtag har det tufft

”Galleriorna gör det tuffare för små detaljhandelsföretag”
1:31 min

Antalet konkurser ökar i Sverige och allra mest ökar de i Skåne. Under första kvartalet i år ökade företagskonkurserna i Skåne med 26 procent. Framför allt är det mindre butiker, byggfirmor och transportföretag som drabbats.

Förklaringarna till ökningen är många. Flera av de stora internationella företagen, motorerna i det skånska näringslivet, har dragit ner. Trelleborg, Sony, Tetra Pak till exempel, alla har de varslat. Nu drabbas underleverantörerna som inte får beställningar nog för att gå runt.

Samtidigt byggs det mindre i Skåne. Byggföretag som lever på entreprenader och deluppdrag i större byggen får inte in tillräckligt med jobb och går omkull. 

En annan tuff bransch är handeln menar Roland Sigbladh, marknadschef på kreditupplysningsföretaget UC, som sammanställt konkursstatistiken.

– I takt med att det byggs allt fler gallerior, blir det tuffare för små detaljhandelsföretag och butiker att överleva, säger han. 

Ökningen av konkurser mattades av något under mars. Men när konjunkturen ska vända uppåt igen är svårt att säga. Privatkonsumenterna är fortsatt oroliga och sparar hellre än att konsumera.

Men för att konjunkturen ska svänga räcker det inte bara med att svenska konsumenter ska spendera mer. Rolf Elmér, regionchef på Svenskt näringsliv i Malmö, menar att det också måste ske en uppgång i omvärden, så att andra länder kan köpa mer av våra exportföretag.

– Företagen i Skåne bedömer att den svaga utvecklingen kommer att kvarstå över sommaren. Sen tror man på en stabilisering och sedan kanske en svag positiv utveckling. Men inga dramatiska uppgångar, då måste det till en ökad aktivitet i övriga världen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".