Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Höör

Flera vill ta över Lydiagården

Konkursförvaltare: "Hoppas fortsätta som förr"
1:30 min

Efter att stiftelsen Lydiagården utanför Höör gått i konkurs tidigare i veckan, så har redan flera aktörer hört av sig och visat intresse för att ta över. Men om det innebär att cancerrehabiliteringen räddas kvar är för tidigt att säga.

– Ja, ett par aktörer har anmält intresse för att ta del av anbudsunderlaget, när det har upprättats, säger Peter Öfverman, konkursförvaltare.

Vad det handlar om för aktörer kan han inte säga än, men han har gott hopp om att verksamheten kommer att överlåtas.

– Däremot har jag ingen uppfattning om vilken typ av verksamhet som kommer att bedrivas på anläggningen i framtiden. Förhoppningen är att det ska vara den nuvarande och motsvarande som har bedrivits de senaste 20 åren. Det har varit väldigt framgångsrikt på många sätt, inte minst ur ett humanitärt perspektiv, säger Peter Öfverman.

Lydiagården har bedrivit cancerrehabilitering i över 20 år, men efter att ha fått sitt anbud underkänt i en upphandling med Region Skåne har det varit svårt att få ihop ekonomin. I onsdags försattes stiftelsen i konkurs, och i går träffade Peter Öfverman personalen. Målet är att köra på som vanligt de närmaste veckorna.

– Min ambition är att upprätthålla verksamheten så länge som det är möjligt, inte minst för att underlätta en överlåtelse av verksamheten, säger han.

Lydiagården har stämt Region Skåne och krävt ett skadestånd, eftersom ledningen anser att regionen gjort fel som underkände Lydiagårdens anbud i upphandlingen. Målet är inte avgjort, och Peter Öfverman ska nu ta ställning till om konkursboet ska driva ärendet vidare.

– Bedömer jag att den processuella situationen är god, det vill säga att det är en möjlighet att vinna processen, så kommer jag att fortsätta den.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".