Skåne

Facket kräver stopp för nytt journalsystem

Läkare: "Det är inte användarvänligt"
3:08 min

Nu slår Läkarförbundet larm om att det nya journalsystem som håller på att införas på alla Skånes vårdcentraler är så krångligt att jobba i att det har blivit ett arbetsmiljöproblem. På vårdcentralerna upplever man att systemet inte är användarvänligt och att man får ägna ännu mer tid åt administration än tidigare.

– Problemet är att det nya systemet inte är användarvänligt. Personalen får lägga ner mer tid på administration än vanligt, säger Bengt Jönsson, ordförande i distriktsläkarföreningen i Sydväst.

Det nya systemet hotar patientsäkerheten eftersom att personalen har svårt att hitta patientuppgifterna. Det har även lett till man missar labbsvar o läkemedel från dom gamla systemen först inte över.

Anledningen till att man först satte in det nya systemet var att Primärvåden i Skåne skulle ha ett gemensamt journalsystem. Idag finns systemet på 30 vårdcentraler men läkarförbundet kräver nu att systemet dras tillbaka och görs om.

– Man behöver ett system som är lättare så att läkarna kan spendera tiden med patienterna och inte med journalerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".