John Orelind, växthusodlare i Simrishamn, värmer sitt växthus med flis. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne/Simrishamn

Fler växthus värms med bioenergi

Odlare: "Investerade i fliseldning"
1:27 min

De skånska växthusföretagen har halverat sin energiförbrukning på tio år, visar en rapport från länsstyrelsen. Fler odlare har också gått över till att värma sina växthus med bioenergi.

En av dem är John Orelind i Orelund utanför Simrishamn. Han bytte olja mot flis.

– Vi hade en skattereduktion på oljan, men när det skulle fasas ut till 2015 tänkte vi att det var lika bra att titta på det direkt, så vi valde fliseldning och investerade i det för ett och ett halvt år sedan, säger han.

Inne i växthusen är det 24 grader varmt och fuktigt, och det droppar från taket. Humlor surrar mellan rader av tomater och slanggurkor. Flispannan står ute i en containerliknande byggnad och värmer upp 4000 kvadratmeter växthus på gården.

Två och en halv miljon kronor har John Orelind investerat i sin flispanna och ackumulatortank. En tredjedel av summan fick han i investeringsstöd från EU:s landsbygdsprogram.

Drygt 150 skånska landsbygdsföretag har sedan 2007 fått stöd av programmet för att minska sitt användande av fossila bränslen. Sammanlagt har 47 miljoner kronor betalats ut.

John Orelind har precis skördat årets första tomater, lite tidigare än vanligt.

– Detta året har vi planterat odlingen tio dagar tidigare, eftersom uppvärmningskostnaden har blivit mindre. Och vi har redan skördat årets första tomater, vilket vi inte hade gjort om vi fortsatt med oljan.

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".