Stölderna från personer som kör rollatorer ökar. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Skåne

Stölder från rollatorer ökar

Gunda Olsson: "De ska absolut inte ha väskan på rollatorn"
3:11 min

Stölder från rollatorer är något som ökar kraftigt i nordöstra Skåne. Precis före påsk grep polisen en liga som misstänks ha stulit plånböcker i både Skåne, Blekinge och Östergötland.

Stöldturnén startade i Trelleborg och sedan vidare till Kristianstad och Bromölla. Ligan fortsatte in i Blekinge och längs ostkusten upp till Mjölby.

– Under den här resan som tog två dagar vet vi att de har tagit plånböcker från 18 äldre människor, berättar Göran Wigermo, spaningsavdelningen på polisen i Kristianstad.

Visst sker det många stölder runt om i landet där en okänd person lurar sig in i ett hem genom att be om att få låna en penna, erbjuda fotvård eller kanske vill kontrollera rören. Men denna typ av brott är man ganska förskonad ifrån i nordöstra Skåne, menar Göran Wigermo på polisen i Kristianstad. Det som ökat betydligt det senaste året är stölder från väskor på rollatorer.

– Det är ett stort problem. De som sysslar med dessa stölder ser direkt när det kommer någon lämplig som de kan attackera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".