Kristoffer Bogdanowicz, jobbar som brobyggare på Arbetsförmedlingen i Malmö. Foto: Ester Sökjer-Petersen/ Sveriges Radio
Malmö

Fler romer ska in i arbetslivet

"Vi måste få chansen att visa oss"
0:11 min

Malmö är en av fem pilotkommuner i Sverige där regeringen satsar på att integrera fler romer i arbetslivet. Dessa brobyggare ska genom Arbetsförmedlingen nå ut till Malmös cirka 10 000 romer.

Regeringen har sedan i höstas inlett en ny satsning på fem orter runt om i landet. Göteborg, Helsingborg, Linköping, Luleå och Malmö, där ska brobyggare integrera fler romer in på arbetsmarknaden. Tanken är att år 2032 ska en tjugoårig rom är född i Sverige ha samma förutsättning i livet som en tjugoårig svensk.

– Idag har jag jobb och jag fick det förra månaden. Jag hjälper barn med leksaker,lekstöd,datorer och så vidare säger Roger, 22 år som har genom Malmös brobyggare Kristoffer Bogdanowicz fått jobb.

Roger har varit arbetslös i två år innan han fick jobb genom Kristoffer och tycker att det är viktigt att ge unga arbetslösa romer en väg in i arbetslivet.

– Hur ska vi få chansen att ha jobb om vi inte ens kan få chansen att få jobba och visa oss att vi kan och att vi alla inte är kriminella. Det är det som problemet och att det inte ska ske någon diskriminering säger han.

Brobyggarna ska få in fler romer på arbetsmarknaden genom att nå ut med information på skolor, föreningar och ta personlig kontakt med arbetslösa.

– Vi har redan fått några romer i arbete, vi har fått några romer i utbildning. Det är fortfarande en liten droppe men någonstans måste man börja säger Kristoffer Bogdanowicz, brobyggare

Och fortsätter:

– Viljan finns hos romer finns och det finns många i Malmö kommun som försöker att hitta nya lösningar och nya vägar att bygga förtroendet hos romer. Erbjuda de rätt utbildning och skapa nya arbetsplatser säger Bogdanowicz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".