1 av 2
Heike Erkan, ordförande SSR Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 2
Många socialsekreterare i Malmö är unga. Camilla Larsson är 25 år. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Socialsekretare känner press

Socialsekreterare: "Hinner inte utreda allt runtomkring"
1:43 min

De flesta socialsekreterare i Malmö funderar på att byta jobb, de har hög arbetsbelastning och nästan hälften tycker inte att de klarar av att jobba rättssäkert. Det är resultatet i en undersökning som Akademikerförbundet SSR presenterade i dag.

– Det var en person som skulle få överta ett hyreskontrakt under förutsättning att hyran kom in i tid varje månad. Det var socialsekreteraren som hjälpte till med att hyran kom in i tid. Sedan var det ett byte av tjänster, hyran blev inte betald av socialsekreteraren. Den kom in för sent. Personen förlorade sin möjlighet till det här lägenhetskontraktet, berättar Camilla Larsson, socialsekreterare i Hyllie.

Det är ett exempel på när man på hennes arbetsplats inte klarat av att göra ett bra jobb på grund av arbetssituationen.

I undersökningen som gjorts av Novus på beställning av Akademikerförbundet SSR har 154 socialsekreterare svarat. Det är 39 procent av de som tillfrågades. I hela Malmö jobbar 719 månadsanställda socialsekreterare, enligt Malmö stads personalredovisning.

En majoritet av de som svarade tycker att arbetsbelastningen är hög och att den ökat senaste året. 73 procent funderar på att byta jobb, 63 procent sover illa. Undersökningen presenteras samtidigt som SSR är mitt uppe i sina avtalsförhandlingar.

– Det är klart att vi kommer att använda det här. De som behöver hjälp av samhällets resurser måste ha en professionell organisation och välutbildade och välbetalda medarbetare som utför det, säger Heike Erkan, ordförande för SSR.

Antalet Malmöbor som behöver ekonomisk hjälp av socialtjänsten ökar. I SSR:s undersökning svarar 49 procent av socialsekreterarna att de inte tycker att man klarar kvaliteten och rättssäkerheten i arbetet.

– Det kan ju vara att man faktiskt inte hinner utreda alla saker runtomkring. När jag tänker på biståndsärenden, att man inte hinner utreda allting för att en hyra måste in, mat måste på bordet. Det går för snabbt, säger Rakel Thunander, socialsekreterare i Fosie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".