Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Demonstration mot Reva i mars 2013. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Skåne

Politiker kände till Reva

"Det har de ju berättat för oss i polisstyrelsen"
1:47 min

Politikerna i både polisstyrelsen i Skåne och i polisnämnden i Malmö begär nu information om polisens arbetsmetoder i det omtalade projektet Reva - trots att de länge  vetat om projektet. Anledningen är den senaste tidens debatt.

- Det vi nu försöker sätta fingret på, det är ju hur jobbar polisen med det här i praktiken. Vad är det för någonting som styr? säger Björn Gudmundsson (S), vice ordförande i både polisstyrelsen och i polisnämnden i Malmö.

Den 19 mars fick polisstyrelsen information om Reva. Polisnämnden i Malmö ska få en redovisning den 10 april.

I förra veckan bestämde den rödgröna kommunledningen att Malmö att skriva till regeringen och klaga på att man inte informerats om Reva och att man är orolig för att barn till papperslösa inte vågar sig till skolan på grund av polisens arbetsmetoder.

Men att polisen ska öka antalet verkställda avvisningar har varit känt länge och till exempel framgått tydligt i Skånepolisens verksamhetsplaner de senaste åren.

- Jag är ju inte förvånad över att verksamheten pågår på något sätt. Det känns lite märkligt att majoriteten i Malmö känner sig så förbluffad över att man vill upprätthålla den reglerade invandringen, säger Anja Sonesson (M), vice ordförande i Malmös kommunstyrelsen och ordförande i polisnämnden i Malmö och ledamot av polisstyrelsen.

Hon tillbakavisar också uppgiften om att poliser skulle vänta på papperslösas barn utanför deras skolor,

- Det har de ju berättat för oss i polisstyrelsen bland annat. Eftersom jag vet om det tycker jag inte att det finns någon anledning till oro för de här skolbarnen. Man kan informera sig också och inte sprida rykten och skrönor för att skrämma upp folk, säger hon.

Socialdemokraten Björn Gudmundsson hänvisar till den senaste tidens debatt om Reva som skäl för att frågan tas upp i både polisstyrelsen och polisnämnden. Men inte heller han ser någon anledning att misstro beskedet att polisen inte vaktar på papperslösas barn utanför skolor:

- Nej, det har jag ju inte i dagsläget. Polisen har alltid det här problemet i olika sammanhang. Att samma sak ses ur olika perspektiv. Därför kan det uppfattas olika det man gör, säger Björn Gudmundsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".