Stjärnorna i TV-serien Brottet. Foto: Simon Fals / Scanpix
Danmark

TV-serier lockar turister till Köpenhamn

"I utländska medier har det kallats "The Killing- effect""
2:10 min

De senaste årens stora danska TV-succéer har skapat en ny typ av turism till Danmark. Och danskarna är inte sena med att dra nytta av tv-turismen. Nu kan man välja att gå stadsvandringar och titta på inspelningsplatser från tv-serien Brottet.

- Jag kommer nu visa er runt bland byggnader och platser från tv-serien Brottet, framför allt från Brottet 1 och 2, säger guiden Liselotte Fredriksen som har arbetat som guide i Köpenhamn i många år och sedan förra året också går Brottet-vandringar, eller The Killing-walks, som de kallas eftersom de framför allt lockar utländska turister.

Det är framför allt engelsmän och holländare som kommer på visningarna och många av dem har rest hit, med den guidade turen som huvudanledning. Liselotte Fredriksen berättar att hon får flera samtal varje dag med efterfrågningar och en gång kom en personalgrupp från ett brittiskt företag över dagen till Köpenhamn, för att gå hennes vandring.

I utländska medier har det kallats "The Killing- effect", det faktum att hotellnätterna och sökningarna på Köpenhamns turistbyrås hemsida för de särskilda visningarna, har ökat markant i de länder där Brottet har visats. Enligt turistbyrån Visit Copenhagen är det omöjligt att peka på vetenskapliga sammanhang, men känslan säger att tv-serierna är en viktig anledning till varför många weekend-turister väljer Köpenhamn.

Både Brottet och Borgen har enligt Danmarks Radio, sålts till över 65 länder och i vår kommer Liselotte Fredriksen också börja gå vandringar efter tv-serien Borgen. Hon funderar också på om hon skulle åka över Öresundsbron för att lära sig mer om var den svensk/danska produktionen Bron utspelar sig.

Men det irländska paret Kira och Tony, som har gått Brottet-vandringen, tror inte att Borgen-visningarna kommer få samma succé.

- Det är ju lite begränsat vad de kan visa, jag kan inte föreställa mig vad det skulle vara utöver folketinget, säger Tony.

- Om det garanterar ett möte med statsministern, kommer jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".