Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Viktigt att prata om ungas självmord

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 13.56
Stödorganisation: "Våga fråga"
(1:27 min)
Marie-Louise Söderberg,Självmordsupplysningen. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio

Andelen självmord har minskat kraftigt i nästan alla åldersgrupper de senaste åren, men inte bland barn och unga. För att komma till rätta med problemet måste det tabu som finns kring självmord brytas.

– Våga fråga hur personen mår, säger Anna Sylvander på Tjejzonen.

Tjejzonen arbetar med stödverksamhet för unga tjejer, på flera olika områden, inte bara när det gäller självmord. De arbetar framför allt online, eftersom det är där ungdomarna finns. Att våga fråga är viktigt, även i de fall där man misstänker att någon har tankar på att inte vilja leva längre.

– Ofta är man rädd att väcka den björn som sover men forskning har visat sig att det inte är så, säger Anna Sylvander.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige. De senaste fyra åren har 124 ungdomar om året tagit livet av sig. Det är många, också ur ett europeiskt perspektiv. Marie-Louise Söderberg arbetar med internetsajten Självmordsupplysningen som stöttar unga människor som har blivit trötta på livet.

– Man kan fundera över hur det ser ut i samhället i dag, ungas situation när det gäller arbete och framtidsutsikter och de höga krav som ställs på att vara lycklig och lyckad i alla sammanhang, säger Marie-Louise Söderberg.

Särskilt unga killar är överrepresenterade i självmordsstatistiken och genom att finnas tillgängliga på nätet vill Självmordsupplysningens volontärer fånga upp bland annat dem, innan det är för sent. En viktig del av arbetet är att förmedla hur pass vanligt det är med självmordstankar.

– Jag tror att alla har haft den här typen av tankar någon gång i livet. Det kan vara bra att förmedla, för att normalisera det. Självmord är fortfarande tabu men vi är på god väg att bryta det, en viktig väg att göra det är via nätet, säger Marie-Louise Söderberg.

Råd och hjälp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".