Foto: Amy Sancetta/Scanpix
Kivik

Åklagare granskar utsläpp från Kiviks Musteri

Musteriet: "Det är rester av äpplen, skal och bär"
1:37 min

Just nu pågår två förundersökningar om miljöbrott kring Kiviks Musteri. Det handlar om två händelser med bara ett halvårs mellanrum som lett till åtalsanmälningar från länsstyrelsen och som nu alltså ligger hos åklagare.

– Det får inga miljökonsekvenser i den bemärkelsen att det är något farligt vi släppt ut. Det handlar om organiskt material, säger produktionschefen Christian Rosengren.

Det handlar alltså om två olika händelser som nu utreds av åklagare.  Senast, i december och januari, handlar det om för höga halter av organiska ämnen, främst äppeljuice, som släppts ut i avloppsvattnet. Något som riskerar övergöda Hanöbukten.

I maj i fjol handlade det i stället om att en damm med processvatten som svämmade över och om renat avloppsvatten som då rann ut i naturreservatet. Två överträdelser av miljöbalken som automatiskt leder till åtalsanmälningar från Länsstyrelsen.

Christian Rosengren betonar att Kiviks Musteri nu vidtagit åtgärder och gjort investeringar som ska minska risken för nya överträdelser och någon oro för att det ska smutskasta varumärket känner han inte.

– Vi jobbar dagligen med att säkra och stärka varumärket och egentligen ska det bara stärka vårt varumärke när vi visar att vi tar ansvar.

Att verka som granne till Hanöbukten och naturreservat ser han inte som någon stor nackdel.

– Vårt varumärke bygger mycket på att vi ligger där vi ligger och vi kan säga med gott samvete att vi kan verka här för vi tar ansvar, säger Christian Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".