Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Bakterier i vattnet: Koka om du bor i Lunds kommun

Uppdaterat tisdag 9 april 2013 kl 20.00
Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 18.22
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Bakterier har hittats i vattenprover i Lunds kommun och som en säkerhetsåtgärd uppmanas boende i kommunen att koka sitt dricksvatten tills vidare.

Alla boende i Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby och Södra Sandby rekommenderas av VA Syd och miljöförvaltningen i Lunds kommun att koka sitt vatten.

Erling Midlöv som är avdelningschef på dricksvattenavdelningen på VA Syd säger att proverna visat på att halterna av koliforma bakterier - som finns naturligt i sjöar, bäckar och jord - har överskridit ett visst värde.

– Det är en indikator som talar om att här kan finnas någonting annat. Halterna är så pass höga att det kan finnas andra mikrorganismer i vattnet, säger Erling Midlöv.

Han tillägger att VA Syd varit i kontakt med smittskyddsläkare och det finns i nuläget inga indiaktioner på ökade sjukdomsfall.

– Men man måste ändå vidta sådana här åtgärder. Att gå ut med kokrekommendationer är inget vi gör vanligtvis, säger Midlöv.

De första indikationerna på de höga halterna av koliforma bakterier fick VA Syd i fredags. Sedan dess har man tagit fler prover som visat på samma sak och just nu undersöker kommunalförbundet källan till bakterierna.

Har ni några idéer om vart bakterierna kommer ifrån?
– Det tyder på att det är något ytvatten som har kommit in i vattenledningssystemet, men varifrån letar vi efter.

Kokrekommendationen ligger kvar tills vidare.

Koliforma bakterier

Sjukdomsframkallande mikroorganismer kan vara svåra att analysera rutinmässigt, därför letar man istället efter andra s k indikatoroganismer som tyder på att vattnet är förorenat.

Är halterna förhöjda kan det betyda att processen i vattenverket inte fungerar eller att brunnen har blivit förorenad med ytvatten. Escherichia coli, vanligen kallad E. coli, och så kallade intestinala enterokocker används främst som indikatorer på förorening från avlopp eller gödsel.

Om det finns sådana bakterier i dricksvattnet är det stor risk att vattnet också innehåller sjukdomsframkallande mikroorganismer.

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".