1 av 2
Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Malmö

Bajonettmordet i Högsta domstolen

RÅ: "Hon visste att något skulle hända men inte när"
1:51 min

I dag börjar rättegången i Högsta domstolen mot mannen som fällts för mord på sin tidigare sambo i Malmö i februari förra året. Domen kan bli vägledande för vilka mord som ska betraktas som så allvarliga att livstidsstraff ska dömas ut.

Riksåklagaren vill få mannen fälld för mord och dömd till livstids fängelse. Den domen fick han av Malmö tingsrätt, men hovrätten ändrade domen till 17 års fängelse. I praktiken blev straffet 18 år eftersom mannen ännu inte hunnit avtjäna ett fängelsestraff han dömts till tidigare för våld mot sin före detta sambo. 18 år är det näst strängaste straffet i Sverige för mord, sedan lagen ändrades 2009.

Hovrätten motiverade sänkningen med lagändringen och med att bara de allvarligaste morden ska ge livstidsstraff. Riksåklagaren företräds i rätten i dag av byråchefen My Hedström som anser att mordet tillhör de allvarligaste eftersom det var planerat och begicks inför barnen.

– Vi menar att hon hann uppfatta vad som skedde och att hon förstod att det skedde inför barnen och att de skulle bli föräldralösa. Hon hade tidigare levt i rädsla för sin före detta sambo och visste om att det skulle hända henne någonting, men inte när. Det är det som vi menar är ytterligare försvårande, säger My Hedström.

Mannen högg ner kvinnan med en bajonett på gården till det skyddade boende som hon och barnen hade fått i Malmö och dit mannen hade spårat dem. Han vill bli fälld för dråp, inte för mord och få ett kortare straff än 18 år. Han hävdar att han på grund av sitt psykiska tillstånd inte kunde kontrollera sig.

– Han delar inte åklagarens uppfattning om att gärningen har planerats. Det är ju hans uppfattning att det är en fråga om en impuls och därmed finns det en grund för att göra gällande att det är dråp. Skälet till att han vill ha tidsbestämt straff är helt enkelt att han är medveten om att han kommer att sitta lång tid i fängelse. Han vill veta hur lång tid, säger Ulf Bjermer som är mannens advokat.

Rättegången i Högsta domstolen planeras pågå under sex dagar och avslutas den 24 april.

Tidigare rapportering:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".