Uppåt för Doro och Höganäs

Nu börjar boksluten strömma in också från de skånska börsbolagen, idag från Höganäs AB och telefontillverkaren Doro i Lund. För båda bolagen var det uppåt, liksom för flertalet andra börsbolag som hittills rapporterat.

Höganäs AB, världens största tillverkare av järn- och metallpulver som pressas och blir slitstarka delar i bland annat bilar, ökade vinsten före skatt med nästan 15 procent liksom utdelningen till aktieägarna.

Bolaget som grundades för drygt 200 år sedan och blev börsnoterat för över nästan 100 år sedan har närmare 1600 anställda över hela världen, omkring hälften av dem i Höganäs, och för året väntas ännu bättre resultat. Högkonjunkturen i stålbranschen håller i sig, tror bolaget.

Doro i Lund, ett endast 30 år gammalt företag, utvecklar trådlösa telefoner för fast telefoni och för IP-telefoni via datorer, huvudsaklig tillverkning i Kina, utvecklade i Lund i ett bolag som gick med stora förluster när luften gick ur IT-bubblan för knappt fem år sedan.

Förre Trelleborgschefen Rune Andersson gick in som huvudägare, och kraftig bantning har skett. Omsättningen är inte ens hälften mot för fem år sen, men nu meddelar bolaget att för första gången sedan dess har försäljningen ökat, men ökningen är med så liten som en miljon kr, från 648 till 649 miljoner kronor. Vinsten ökade dock med 50 procent, men någon framtidsbedömning kommer inte förrän vid bolagsstämman i mars i Lund.