Foto: Stefan Jerrevång / Scanpix
Ishockey

Carl Söderberg vill slippa hemma-VM

Elitseriens målfarligaste spelare, skåningen och tidigare Malmöspelaren Carl Söderberg, vill inte spela VM på hemmaplan. Han vill hellre flytta över till NHL på en gång.

Nu blir Söderbergs begäran ett fall för Svenska ishockeyförbundets styrelse.

Det mesta talar dock för att förbundet säger nej.

– Jag vill inte föregripa diskussionen, men så länge Pär Mårts vill ha med honom i landslaget så ligger det närmast till hands, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT.

Förbundsstyrelsen kommer att ta upp frågan på ett ordinarie styrelsemöte på torsdagskvällen. Linköping blev utslaget ur SM-slutspelet i förra veckan och enligt espnboston.com är Söderberg och Boston Bruins överens om ett flerårskontrakt.

NHL-klubben vill ha över Söderberg direkt, men då måste förbundet ge dispens eftersom Linköpingsforwarden inte haft något kontrakt med Boston under säsongen och övergångar bara får ske mellan säsongerna.

VM-aktuella spelare som Calle Järnkrok, Brynäs, och Jesper Fasth, HV71, som redan har NHL-kontrakt men varit utlånade till sina svenska klubbar under säsongen, fick förbundets tillstånd att åka över när SM-slutspelet tog slut för deras del.

De återvänder dock hem för att ansluta till VM-uppladdningen när Sverige möter Tyskland den 20-21 april.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista