Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Lund

Färre bakterier - men fortsätt koka

1:15 min

Bakteriehalterna i vattnet har minskat - det säger nu VA Syd efter att nu under eftermiddagen ha fått nya provsvar. Men runt 80.000 hushåll i Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby och Södra Sandby kan ändå inte andas ut. Rekommendationen att koka allt vatten står kvar tills vidare.

Enligt VA Syd har åtgärderna med spolning av vattenledningar och tömning och rengöring av vattenreservoarer ha lett till att bakteriehalterna i vattnet minskat. Men det räcker alltså inte för att ta bort uppmaningen att allt vatten ska kokas, något som bland annat lett till stora bekymmer för Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Sjukhuset har, sedan larmet om bakterierna i vattnet kom igår tisdag, tvingats koka allt vatten. Ledningen har suttit i krismöte och man har därför beställt leverans av vatten i tunnor.

Larmet utfärdades sedan VA Syd hittat en förhöjd halt av koliforma bakterier i vattnet. De bakterierna 'r oftast ofarliga och finns naturligt i sjövatten, vattenpölar och jord men ska inte finnas i dricksvatten.

– Finns de här bakterierna är det ett tecken på att det kan finnas andra mikroorganismer och därför vill vi att de som är drabbade hushållen kokar sitt vatten, säger Eva Kristensson.

De höjda halterna upptäcktes vid en rutinkontroll i fredags men det var inte förrän i tisdags kväll som VA Syd och miljöförvaltningen i Lunds kommun gick ut med rekommendationen om att koka vattnet.

– Vi har kontrollerat med smittskyddsläkare och det finns inga indikationer på att man skulle kunna bli sjuk om man dricker vattnet.

På VA Syd vet man ännu inte hur bakterierna kan ha kommit in i drickvattnet men det finns misstankar om att det kan ha ett samband med att man nyligen bytte en vattenledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista