1 av 4
Peter Sapi har uppfunnit den flyttbara vallen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
2 av 4
Tommy Andersson fyllde vatten i vallen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
3 av 4
Vallen består av en stålställning och fickor av industriduk. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
4 av 4
När vallen fyllts med vatten, läggs skyddsduk över. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Vellinge

Flyttbar vall ska skydda mot havet

1:44 min

I dag testade Vellinge kommun en ny flyttbar vall som ska skydda mot översvämningar. Den kan sättas upp snabbt för att dämma upp vatten. I dag prövade man att sätta upp den vid den gamla inseglingsrännan Bredeväg som är särskilt utsatt för översvämningar.

En ny typ av översvämningsskydd testades i dag i Skanör. Det är en flyttbar skyddsvall som kan sättas upp snabbt och som är lätt att flytta. Den testades idag vid den gamla inseglingsrännan Bredeväg som är särskilt utsatt för översvämningar.

– Detta är den svagaste punkten när det gäller att skydda Skanör mot höga havsvattennivåer, säger Max Persson, VA-chef i Vellinge kommun.

I området mellan bostadsområdet Skanörsgården och havet satte man upp omkring 60 meter av den nya, flyttbara skyddsvallen som kommunen köpt in i förmiddags. Konstruktionen är enkel: en trekantig stålställning i vilken man hänger stora fickor av industriduk, som sedan fylls med vatten.

Till skillnad från tunga sandsäckar är den här vallen enkel att flytta och sätta upp. De vattenfyllda fickorna gör den tung och stabil. Vallen ska komplettera de jordvallar som redan finns och som ingår i Vellinge kommuns planering för att skydda den lågt liggande bebyggelsen på Näset mot stigande havsnivåer. Den ska också kunna användas som skydd mot oljeutsläpp.

Den flyttbara vallen ska klara om havet stiger två och en halv meter över dagens nivåer.

– Det högsta värdet som är uppmätt på senare år är ungefär 140 centimeter över. Det finns ett inofficiellt värde att det skulle varit ungefär 2,3 meter i slutet av 1800-talet, men det är inget vi kan bevisa. Sedan befarar vi ju att havsnivåerna är stigande, säger Max Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista