Profilerna på Radio DV. Foto: Susanne Fatah/ Sveriges Radio
Malmö

Starka känslor när dagverksamhet läggs ner

1:34 min

Prisbelönade radio DV, där personer med intellektuell funktionsnedsättning gör radio och TV har lagts ner. Radio DV, Radio Daglig Verksamhet, i Malmö och har funnits sen 2001 och sändes på frekvensen 89,2 i Malmö.

Idag, fyra månader efter nedläggningen hotas även dagverksamheten som snart står utan lokaler, råder en hopplöshet bland radioprofilerna och producenterna…

– I tolv år satt jag i detta tegelhus och gjorde reportage. Jag har intervjuat politiker och vanliga människor. Inte det att politiker inte är riktiga människor… Men jag kommer att sakna det. Nu känns det inte som att det finns en poäng att skriva frågor och göra reportage. Sedan de la ner så har jag ingen lust, jag menar; hur kul är det?, säger Jessica Grip-Lindh tog emot Årets specialpris på Radiogalan i Stockholm 2007 när Radio DV vann.

I motiveringen kan man läsa att redaktionen sänder "varierad och underhållande radio där allvarliga frågor blandas med lättsamma reportage. Genom sina medarbetare lyfter kanalen fram funktionshindrades vardag och medverkar till ett bättre samhälle för alla."

Idag finns inte den radion längre och profilerna får istället måla korgar, sy och servera kaffe på diverse dagverksamheter runt om i Malmö.

Radion görs av två radiogrupper på sammanlagt tio personer, som alla har funktionshinder, i samarbete med handledare.

– Jag tycker jag är för bra för dagverksamheter där man pysslar och syr, säger Jessica Grip-Lindh

Radio DV har varit en dagverksamhet som satt grunden för Mifforadio som också är en hyllad radioproduktion. Profilerna som gör Mifforadio idag brukar fortfarande besöka Radio DV och umgås med sina kollegor och vänner. Själva produktionen Mifforadio drabbas inte av Radio DVs nedläggning, men profilerna drabbas. De kommer inte längre kunna ta del dagverksamheten.

Mattias Lissdaniels, har varit producent på Radio DV.

– Jag har varit i kontakt med chefer och försökt förklara. Jag har ju blivit hotad av Malmö Stad på så sätt att jag inte agerar på ett korrekt sätt som medarbetare på Malmö stad. Jag har valt att agera med hjärtat. Det här är mina kollegor som jag ställer upp för, säger Mattias Lissdaniels.

Mattias berättar också värdet med att ha en mediaproduktion där funktionsförhindrade får en plats och ställa makthavare svåra frågor. Att det utvecklar personer och ger dem självförtroendet att stå upp för det de tror på.

Ingela Davidsson är kommunikationschef på Malmö stad och hon svarar på kritiken eftersom hennes chef Lena Sundström inte är på plats denna dag.

- Vi vill få ut de här personerna i arbetslivet och därför har vi valt att lägga ner dagverksamheten. Vi hade kanske kunnat hanterat det bättre med kommunikationen men vi jobbar aktivt med att få ut dem på jobb, säger Ingela Davidsson.

Hur många av de tio på Radio DV som fått jobb har Ingela Davidsson inga siffror på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista