Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Besparingarna fortsätter på SUS

2:05 min

Antalet anställda på Skånes universitetssjukhus har minskat med 640 sedan anställningsstoppet infördes i augusti, men ändå fortsätter sjukhuset att gå back. Efter årets två första månader var underskottet 79 miljoner kronor.

– Det innebär att vi måste fortsätta att ha anställningsstopp. Vi kommer att ha det tills dess att vi har en ekonomi i balans. De verksamheter som har en ekonomi i balans har möjlighet att anställa, men i första hand överta medarbetare från kliniker och verksamheter som inte har råd att behålla dem, säger Jan Eriksson, chef för Skånes universitetssjukhus.

Årsredovisningen som regionstyrelsen tar ställning till i dag visar att Skånes universitetssjukhus förra året gick back med 355 miljoner kronor, och det gjorde sjukhuset alltså trots anställningsstoppet som infördes i slutet av augusti.

Sammanlagt lyckades SUS spara runt 170 miljoner kronor, vilket alltså inte räckte. Till exempel sparades 25 miljoner in genom stängning av vårdplatser. I årsredovisningen framgår det att antalet vårdplatser på SUS minskat med 130 mellan december 2010 och december i fjol som en konsekvens av besparingar.

Sjukhuset måste spara 400 miljoner kronor i år. Sparbetinget motsvarar enligt Jan Eriksson mellan fem och sex anställda per 100, och därför fortsätter anställningsstoppet. Av underskottet hittills i år på 79 miljoner var nästan tre fjärdedelar för höga kostnader för personal jämfört med budget.

Samtidigt jobbar verksamheterna hela tiden på andra sätt för att minska kostnaderna.

– Det här innebär att vi ännu tydligare måste inskärpa kraven och förväntningarna på att de handlingsplaner som redan är framarbetade genomförs och genomförs tidigare och tydligare med större genomslag än vad som hittills kunnat ske i alla fall, säger Jan Eriksson.

I maj koncentreras all strålbehandling till Lund, och diskussioner förs också om att lägga ortopedin och kirurgin på bara en av orterna. Enligt Jan Eriksson är sannolikheten stor att fler verksamheter koncentreras som ett sätt att spara pengar.

– Ja, den är nog väldigt stor, eftersom det beting som vi har kvar att arbeta med är så stort att det kommer att kräva ganska så omfattande åtgärder, där det inte räcker att bara fila på ramarna och minska lite grann på personal i befintlig verksamhet, utan vi kommer att behöva titta över alla möjligheter att koncentrera verksamheter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista