Foto: Sebastian Gonzalez Wibling/Sveriges Radio
Skåne

Femklövern anklagas för siffertrixande

1:39 min

Socialdemokraterna i Region Skåne anklagar den styrande femklövern för att försöka snygga till siffrorna för sjukvården i årsredovisningen för förra året. Därför yrkade partiet vid regionstyrelsemötet i dag på återremiss av årsredovisningen.

– Det gör vi för att den inte ger en rättvisande bild av vad som har hänt under förra året, och då är det framför allt att man försöker mörka underskotten inom sjukvården, säger regionrådet Rikard Larsson (S).

I dag beslutade regionstyrelsen att godkänna årsredovisningen för förra året. I den framgår det att regionen gick back med 292 miljoner kronor. Vid presskonferensen idag ville den styrande femklövern hellre lyfta fram det positiva från förra året som fler nöjda resenärer och medarbetare, fler hembesök och kortade vårdköer. Ingen tog upp det faktum att den offentligt drivna sjukvården faktiskt gjorde av med 540 miljoner kronor mer än vad man fått i budgeten.

Enligt Socialdemokraterna rör det sig i själva verket om 200 miljoner kronor till, som utan att det framgår av årsredovisningen tillförts sjukvården från försäkringspengar som regionen fått tillbaka.

– Nu ger man dem i efterhand som ett sätt att försöka frisera siffrorna och försköna verkligheten, i stället för att ha ge dem till sjukhusen under verksamhetsåret så att de kunnat användas till att producera sjukvård. Just nu så har de här 200 miljonerna ingen annan roll än att försöka få det att se ut som om sjukvården går bättre än vad den faktiskt gör, säger Rikard Larsson.

Men regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) förnekar att överföringen skulle vara ett sätt att mörka hur det står till i den skånska vården. Överföringen ska klubbas av regionfullmäktige och ska ses som en kompensation till sjukhusen till följd av avtalsrörelsen förra året. Pia Kinhult har ingen förståelse för oppositionens kritik.

– Det handlar nog mer om att de försöker hitta någonting att klaga på, och det är lite tråkigt för jag tror att vi bättre hade behövt sitta ner och diskutera sjukvårdens framtida utveckling, alltså i den styrgrupp som Rikard Larsson valde att hoppa av. I stället hänger man upp sig på eventuella yrkanden eller kontoöverföringar hit eller dit. Det är ett tråkigt sätt att föra opposition, säger Pia Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista