Maria Kronkvist, kriminaltekniker. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Nu börjar utredningen bland sotiga ruiner

1:33 min

Utredningen av branden i en industrifastighet på Berga i Helsingborg i helgen fortsätter. Polisen misstänker att branden är anlagd. Fram till nu har det varit för hett och riskfyllt för att arbeta på själva brandplatsen men idag kunde kriminaltekniker leta efter spår bland förkolnade väggar och det som finns kvar av byggnaden.

– Idag har de börjat riva ner väggar och tak så vi har kunnat ta oss in i de delar som finns kvar för att få en bild av hur det här kan ha startat. Men det är väldigt uppbrunnet det mesta så det är inte lätt, säger kriminaltekniker Maria Kronkvist.

Branden startade natten till söndagen och sedan brann det i ett par dagar sedan räddningstjänsten beslutat att låta byggnaden brinna ner. Redan i ett tidigt skede började polisen misstänka att branden var anlagd och det rubricerades som mordbrand.

Maria Kronkvist bekräftar att man hittat lite spår som pekar i den riktningen men kan inte uttala sig mer än så eftersom det pågår en förundersökning. Hon förklarar att det parallellt med kriminalteknikernas arbete pågår en vanlig polisutredning med förhör och så vidare.

– Sen försöker vi få ihop något bra av det här, vi får se vad vi hittar, säger hon.

Det är först idag som teknikerna kan gå och påta bland brandresterna.

– Det kliar lite i fingrarna att man vill rent fysiskt kunna flytta på saker och läsa ut saker av det man hittar. Så det känns bra, säger Maria Kronkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista