Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Hässleholm

I dag faller dom för Filippinövergrepp

På fredagen faller domen i hovrätten mot den man som åtalats för att ligga bakom en rad grova övergrepp på flickor i Filippinerna. Mannen har tidigare dömts till åtta års fängelse i Hässleholms tingsrätt, men både åklagare och den åtalade mannen överklagade domen till hovrätten.

Mannen, som är hemmahörande i Hässleholms kommun, dömdes i januari för elva fall av anstiftan till grov våldtäkt mot barn och ett fall av stämpling, alltså försök till anstiftan, till samma brott.

Mannen har alltså inte själv begått övergreppen utan har, via webbkamera, förmått kvinnor i Filippinerna att förgripa sig på barn mot betalning. Offren var alla flickor mellan fem och åtta år gamla, och kvinnorna som begick övergreppen var släktingar, grannar och andra bekanta till barnen.

Domen i Hässleholms tingsrätt innehåller många stötande detaljer. Bland annat ska mannen ha betalt ungefär 40 dollar i timmen för att dirigera övergreppen, instruerat kvinnorna att vara hårdhänta, och erbjudit mer betalt om de skadat eller vållat smärta hos barnen.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och höll mannen ansvarig för övergreppen trots att han befann sig på andra sidan jordklotet. Men åklagare Måns Biörklund bestämde sig ändå tidigt för att överklaga domen då rätten ogillade sex av de 18 fall han presenterade bevisning för.

Den dömde mannen överklagade också, och menar att bevisningen på något sätt planterats i hans dator, att han är oskyldig och borde frikännas helt.

Hovrätten över Skåne och Blekinge har haft förhandlingar bakom stängda dörrar, och i dag faller deras dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista