Bensinmacken från 1954 på Mariedalsvägen i Malmö. Foto: Janne Wieslander/Sveriges Radio
Malmö

Bensinmackar kan bli byggnadsminnen

1:33 min

Länsstyrelsen i Skåne ska nu undersöka om man kan byggnadsminneförklara två bensinmackar. Den ena är den gamla Caltex-macken i Mörarp och den andra ligger på Mariedalsvägen i Malmö. Det är ovanligt att utreda bensinmackars bevarandevärde, men här finns goda skäl.

– De speglar modernismens bebyggelse och bilismen har ju varit viktig för 1900-talet och därför blir det angeläget att även dessa kategorier belyses och kanske också skyddas, menar byggnadsantikvarien Ann Tschannen på länsstyrelsen.

Den ena macken är sannolikt från 1936, den andra från 1954. Båda är numera stängda.

Det finns inte särskilt många bilistiska miljöer som är byggnadsminnesförklarade och endast någon enstaka mack. Men det här miljö blir allt mer angelägen att titta på, även om det inte sker så ofta och just därför kan man ju fråga sig om länsstyrelsen har kompetens att i slutändan bedöma bevarandevärdet av en mack.

– Man tittar på byggnaden, tillsammans med den fasta inredningen, inte lös inredning även om den kan vara intressant men det är inte det som avgör utan det fysiska, det byggda, säger Ann Tschannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista