1 av 2
Hjälp i jakten på vildsvinen? Foto: Jon Willén/Sveriges Radio
2 av 2
Rovdjursspillning från Skånes djurpark kanske kan hjälpa att driva bort svinen. Foto: Jon Willén/ Sveriges Radio
Höör

Vargskit kanske kan skydda Höör från svinen

2:37 min

Vildsvin har blivit ett stort problem i Skåne de senaste åren. Stammen växer och djuren skrämmer och förstör mark. I Höör har de till och med kommit in i tätorten. Men nu kan det finnas en lösning på problemet, rovdjursspillning från Skånes djurpark. Idén kommer från Höörs moderata kommunalråd Anna Palm.

Problemet med de närgångna vildsvinen har funnits ett tag. Kommunen har försökt med fällor men grisarna är smarta och undviker dem, samtidigt kan fällan bli en direkt fara för barn som kryper in och fastnar. Att skjuta av suggor och smågrisar när de kommer in i områden där man inte vill ha dem kan också vara ett sätt men inte i det här fallet.

– Vi kan inte skjuta skarpt inne i tätbebyggt område, säger Anna Palm.

Jägarnas teori om varför vildsvinen blivit all mer närgångna bygger på att en varg som nyligen kördes över vid spåren i Tjörnarp har skrämt in svinen i stan. Det var då Anna Palm fick sin idé.

– Eftersom jag är aromaterapeut och jobbar med dofter kom jag på att om man lägger ut vargspillning så kanske det skrämmer bort grisarna. Sedan började vi utveckla idén, berättar Anna Palm.

Hur långt har ni kommit i den här processen?
– Processen är verkligen i sin linda. Jag kläckte idén till djurparken för ett par dagar sedan och nu tittar de på hur man skulle kunna göra detta på ett bra sätt, säger Anna Palm.

Men det är mycket som behöver kollas innan man kan börja använda rovdjursspillningen, bland annat om det finns parsiter i avförningen, hur man kan hantera spillningen.

– Sedan måste man ju testa om det fungerar på svinen också, säger Anna Palm.

Intresset för idén verkar vara stort. Både de jägare som Anna Palm pratat med och djurparken tycker att det är spännande.

– Det är en idé som inte kostar så mycket, den är miljövänlig och kan vara en bra affärsidé för djurparken, säger Anna Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista