Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030
Lund

Misstänkt vattenledning stängs av

VA SYD: "Vi vet att vi orsakar otroligt mycket besvär"
1:16 min

VA SYD ska nu stänga av en av vattenledningarna som man misstänker kan vara källan till bakterien som ställer till det för boende i Lunds kommun. Det är fjärde dagen i rad som boende i kommunen uppmanas koka sitt dricksvatten.

Idag säger VA SYD att man ska fortsätta med det fram tills kl fem imorgon.

– Vi vet att vi orsakar otroligt mycket besvär för våra kunder och verksamheter, säger Eva Kristiansson som är makrnadschef på VA SYD.

Första beskedet om vattnet i Lund kom kom på VA SYD hemsida 17.47 i tisdags. Sen dess har boende i Lunds kommun fått koka sitt dricksvatten.

Det handlar om koliforma bakterier och tidigare i veckan har VA SYD informatörer förklarat att det inte handlar om fekalier, alltså bakterier från avlopp och liknande. Utan att det snarare handlar om ytvatten eller möjligtvis jord eller grus, som kommit in i deras ledningar på något sätt.

Nu stänger man av en vattenledning som kan vara källan till bakterien, säger Eva Kristiansson.

– Vi vet var dessa ledningar är och har valt att stänga av en ledning för att se om den är källan, säger Eca Kristiansson.

Boende i Lunds kommun rekommenderas koka sitt dricksvatten fram tills nästa provsvar. Imorgon kl 17.00 kommer nästa besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".