Sarah Lund (Sofie Gråbøl) och Matthias Borch (Nicolaj Lie Kaas) i Brottet. Foto: Tine Harden/DR
Skåne Direkt

Chock och spänning när Brottet avslutas

5:51 min

Den svenska TV-publiken kommer att hållas i spänning till sista sekunden när det sista avsnittet av Brottet visas i SVT på söndag - det lovar Søren Svejstrup, manusförfattare till den danska serien som gjort succé världen över.

– En typisk Brottet-avslutning. Och chock, på ett eller annat sätt. Mer kan jag inte säga.

Att det ska vara spännande är viktigt för Søren Svejstrup, mannen bakom alla tre säsongerna av serien med den smarta men också lite kantiga kriminalaren Sarah Lund. Och många svenskar är nu mycket spända på vad som hänt med den kidnappade flickan Emilie och hur historien i övrigt hänger ihop.

– Jag utgår från sådant som jag själv tycker är spännande, och sådant som berör. Som att ens barn blir taget från en, säger han.

Politik har det också varit mycket av i tredje säsongen av Brottet. Statsministern, oppositionsledaren, andra partiledare, rådgivare och ministrar har haft viktiga roller.

Och politiken fascinerar Søren Svejstrup på flera sätt.

– Där finns många idealister som vill göra gott för världen, men också dolda dagsordningar. Det är som en boxningsmatch som inte utkämpas i ringen, utan i parlamentet. Och politiken förtjänar en ordentlig granskning.

Vem som är mördaren vet manusförfattaren från början.

– Det har jag förstås en idé om. Men jag gillar att ha en plan B, just in case. Även om vi aldrig använt den.

Fast själva manuset blir till i sista stund, när inspelningarna redan är igång.

 – Många tror att jag gör det med vilje, men det är för att jag ligger efter i tidsplanen. Jag tänker och tänker och har svårt att fatta beslut, och sen får jag bråttom, berättar Svejstrup.

När sista avsnittet sänts på söndag och vi fått reda på hur allt hänger ihop har de svenska TV-tittarna också sett den sista delen av Brottet.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det finns absolut inga planer på en fjärde säsong, och det känns rätt att säga tack nu, säger Søren Svejstrup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista