1 av 5
Roland Nilsson visar var vildsvinen bökat. Foto: Anna Bubenko/ Sveriges Radio
2 av 5
Vår lyssnare Ewert Nilsson skickade in bilder till oss. Här ser man en hel flock som rör sig i gryningen. Foto: Ewert Nilsson.
3 av 5
Vildsvin i Hörby. Foto: Ewert Nilsson
4 av 5
Vildsvin i Höör. Foto: Lyssnaren Ewert Nilsson.
5 av 5
Lyssnaren Christian Nissen skickade in denna bilden. Ett jättestort vildsvin. Foto: Christian Nissen
Höör

Vildsvinen kommer allt närmre samhället

2:01 min

Vildsvinen kring Frostavallen tycks inte längre vara så skygga. I villaområdena i närheten får husägarna påhälsning och i dungarna syns tydliga spår.

Roland Nilsson är en av dem som haft närkontakt med grisarna, i alla fall nästan. I lördags var han ute sent med hunden och hörde då en grupp i skogen.

– Jag blev rädd då i lördags natt, det blev jag. Jag stod stilla bara och sa till frun "Det är vildsvin!"

Han är orolig över att vildsvinen verkar ha förlorat sin skygghet inför människor och går så nära husen. I villaområdet kring Norrevångsvägen, öster om Frostavallsvägen finns det flera tydliga spår där grisarna bökat i trädgårdar och dungar.

– Fyra har de sett här. Tre stora och en lite mindre, säger Roland Nilsson.

Sara Nordström bor på Lodjursstigen som gränsar till skogsområdet, men hon har hittills inte sett några vildsvin och har inte oroat sig över att gå i skogen eller i området med sina småflickor Linnea och Iris.

– Nej, jag har faktiskt inte ens tänkt tanken att det skulle finnas vildsvin så nära inpå knutarna, säger hon.

Kommunalrådet Anna Palm (M) har föreslagit att man ska använda spillning från rovdjuren på Skånes Djurpark för att skrämma vildsvinen. Tanken är att doften av bajset ska hålla dem borta. Om det är möjligt eller inte att använda spillningen undersöks just nu.

– Ja, funkar är det väl bra. Så man blir av med dem, tycker Helen von Platen som bor på Lodjursstigen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista