Ina Jacobsen som kan vinna pris för sitt brinnande engagemang för ponnyagility på landsbygdsgalan under lördagen. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Östra Tommarp

Ponnyagility kan bli prisat vid gala

Ina Jacobsen: "Hästen ska gå upp - och sen går den ner"
1:21 min

På lördagkvällen ska en rad pristagare utses på skånska landsbygdsgalan som Länsstyrelsen och Leader i Skåne arrangerar i Stehag. En av dem kan bli Ina Jacobsen som tillsammans med tre kompisar är nominerade till "Årets ungdomssatsning" med sin ponnyagility.

Många olika verksamheter och projekt på landsbygden har chans att vinna priser och ära. Ina Jacobsen har tillsammans med lillasyster Emma, Lisette Jonsson och Ellen och Marta Danielsson alltså chans att bli Årets ungdomssatsning genom sitt brinnande engagemang för ponnyagility. 

Det var faktiskt framför datorn som idén om ponnyagility föddes från första början när hon och tre kompisar satt och googlade efter något som kunde aktivera deras små A-ponnys - som annars mest stod i hagen. I England och USA är detta med ponnyagility stort och därifrån hämtar de mycket inspiration när de bygger hinder. 

De fick 20 000 kronor i Leaderbidrag för ett projekt och kunde då bland annat köpa in material för att bygga hinder som sen utgör agilitybanor med ramper, tunnlar och vippbrädor. Projektet växte med både träningar och tävlingar och i dag är Östra Tommarp, utanför Simrishamn, centrum för ponnyagility i Sverige. 

– Ja, vi har satt Östra Tommarp på kartan för det, skrattar Ina Jacobsen. 

Ina hävdar att en häst kan bli lika lydig som en hund. 

– Absolut. jag har sällan min ponny i grimma eller grimskaft. De går bredvid mig som en vanlig hund. 

Om hon får drömma om något för framtiden så är det ponnyagility som en OS-gren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".