Morddömd psykiskt störd

Den man som Lunds tingsrätt funnit skyldig till mordet på tioåriga Helén Nilsson från Hörby för 15 år sedan lider av en allvarlig psykisk störning. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen och därmed bör 53-årige Ulf Olsson inte dömas till fängelse.

Men chefsåklagare Pär Andersson överväger att begära att Socialstyrelsens rättsliga råd granskar den rättspsykiatriska undersökningen.

– Jag är inte doktor, så jag vet ju inte om han är sjuk eller inte, men jag tycker att han förefaller att vara frisk, säger han.

Ulf Olsson är åtalad för mord på tioåriga Helén Nilsson och 26-åriga Jannica Ekblad. Han har redan funnits skyldig till mordet på Helén Nilsson, så den delen av rättegången är avslutad. Återstår att avsluta den del som rör mordet på Jannica Ekblad.

Men om Lunds tingsrätt beslutar att den rättspsykiatriska undersökningen skall granskas av Socialstyrelsens rättsliga råd kommer rättegången att skjutas upp i väntan på Socialstyrelsens yttrande.

Den rättspsykiatriska undersökningen har funnit att Ulf Olsson lidit av en allvarlig psykisk störning då brotten begicks och han fortfarande drygt 15 år senare lider av en allvarlig psykisk störning.

– Måhända har inte jag uppfattat honom som sjuk. Vi har haft en bra dialog med varandra, när vi inte kommit in på de påstådda brotten, säger Sven Jernryd som är Ulf Olssons advokat.

Ulf Olsson greps i juni förra året. Under hela rättegången var han fåordig, han kom inte ihåg någonting och han har inte börjat prata nu heller.

- Nej, han säger att han inte vet varför han är gripen. Jag kommer att försöka få en förklaring som kommer från honom själv, säger advokat Sven Jernryd.