Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Lund

Nu kan Lundaborna dricka vattnet igen

Dricksvattnet i Lund är återigen tjänligt, rapporterar VA Syd. Den tidigare rekommendationen att koka vattnet hävs.

De nya preliminära provsvaren från gårdagens provtagning har nu kommit och de bekräftar att det inte finns koliforma bakterier i dricksvattnet i Lund. 

Detta, i kombination med de åtgärder som vidtagits i form av spolning och rengöring, gör att miljöförvaltningen i Lund och Va Syd nu häver tidigare rekommendationer om att koka vattnet. Det innebär att det går bra att använda dricksvattnet som vanligt igen.

Den huvudvattenledning som varit bortkopplad är troligen källan till problemet med de bakterier man tidigare funnit i vattnet.

– Huvudledningen kommer att fortsätta att vara avstängd tills att vi har hittat felet och åtgärdat det, säger Eva Kristensson, marknadschef på Va Syd.

Att man nu troligtvis hittat var felet ligger innebär inte att man vet vad felkällan är. Sista delen av huvudvattenledningen kopplades in för någon månad sedan, säger Eva Kristensson, och det man bland annat ska undersöka nu är om det blivit något fel i rengöringen.

– Nu har vi fokuserat på att hitta orsaken och åtgärda det, och nu kommer nästa fas, var det kom ifrån. Det handlar inte om avlopp eller avföring, utan det är ytvatten eller jord som har kommit in på något sätt, och det kan ta tid att hitta, säger Erling Midlöv, dricksvattenchef på Va Syd.

Va Syd kommer successivt att trappa ner spolningen av ledningsnätet, och gå vidare med att undersöka huvudvattenledningen. Man kommer även att fortsätta att ta fler prover än normalt för att kontrollera kvaliteten på dricksvattnet.

– Vi har jobbat intensivt med detta och vi är fortfarande inne i krisläget, säger Eva Kristensson.

Laboratorieingenjörer har kommit fram till att den koliforma bakterie som funnits i dricksvattnet är Rahnella aquatilitis, som förekommer i sällsynta fall i sötvatten och jord. Den är i vissa fall sjukdomsalstrande, men det finns fortfarande inga indikationer på ökade sjukdomsfall på grund av att man funnit bakterierna i vattnet.

– Vi har varit i kontakt med sjukvården, och det är ingen höjd frekvens av antalet fall av magsjuka, säger Björn Berséus, miljödirektör på miljöförvaltningen i Lund.

Fler artiklar om vattenproblemen i Lund:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista