Erling Midlöv, dricksvattenchef, VA Syd
Lund

Nu letar VA Syd efter skit i ledningen

1:32 min

Det är nu fritt fram att dricka vattnet i Lund igen. Svaren på de prover som kom i går eftermiddag visar att vattnet inte längre innehåller några koliforma bakterier. Efter beskedet hävdes den fem dagar långa rekommendationen att koka vattnet.

– För att få fram odlingar på de bakterier som vi letade efter tar det två dygn innan vi har ett provsvar och sedan måste vi åtgärda när vi börjar förstå vad det är för problem så jag tycker inte att det är så långt tid, säger Erling Midlöv, dricksvattenchef, VA Syd.

Han har full förståelse att Lundaborna upplevde att stoppet drog ut på tiden. I fredags stängdes en av huvudvattenledningarna av och det är där man tror att bakterierna finns.

– Det är en stor vattenhuvudledning som kom igång för en månad sedan. Vår hypotes är att den inte är tillräckligt ren och att det är där man har fått in smutsigt vatten eller kanske lite jord, säger Erling Midlöv.

Huvudvattenledningen är fem kilometer lång och nu börjar arbetet med att försöka lokalisera exakt var problemet finns.

– Där kommer vi ta ytterligare prover för att se om vi kan lokalisera var på ledningen skräpet sitter, säger Erling Midlöv.

Skräpet kan ha fördelats på en större sträcka i och med de häftiga genomspolningar som gjorts av systemet. När man har hittat var skräpet sitter kommer man att öppna upp ledningen för att göra rent.

– I ganska lugn och ro kommer vi att göra den här ledningen ren och sedan kommer vi att förvissa oss om att den är synnerligen ren innan vi överhuvudtaget tänker på att koppla in den igen, säger Erling Midlöv.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista