Riksdagsledamöter på flyktingbesök

Igår besökte en grupp riksdagsledamöter Migrationsverkets flyktingförvar i Malmö som Röda Korset och Amnesty sedan länge kritiserat. Där hålls vissa asylsökande flyktingar inspärrade i väntan på att deras utredningar ska bli klara.

- I dagens Sverige så används förvarstagande alltför mycket. Det kritiserade också Europarådets kommissionär Sverige för förra året, säger Lena Yohanes, som jobbar med folkrätt och flyktingstöd på Röda Korset region syd.

Röda korset besöker tillsammans med bland annat Amnesty förvaret i Malmö varje vecka. Förvaren är en sida av Migrationsverket som många är helt ovetande om, säger Lena Yohanes.

Få vet att runt 200 flyktingar är frihetsberövade i Sverige, omhändertagna av Migrationsverket eller polis utan domstolbeslut. Det är inte tillåtet om det gäller att omhänderta barn eller missbukare. Röda Korset har kritiserat att flyktingar frihetsberövas, eftersom många i flykingförvar mår väldigt dåligt.

Migrationsverket bekräftar också under riksdagsledamöternas besök i Malmö att det har förekommit självmordförsök. Lokalerna i sig är slitna och nedgångna. Enhetschef Mikael Ribbenvik håller med om att miljön är dålig.

- Miljön har brister, vi behöver något nytt. Vi tittar på nya lokaler, men det är svårt att hitta något som passar oss, säger han.