Foto: Steven Senne, Richard Drew, Jack Plunkett / Scanpix.
Skåne

Samarbete ger unga jobb

1:15 min

Klippans, Perstorps, Åstorps och Bjuvs kommuner har startat ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att få långtidsarbetslösa ungdomar i jobb. I Klippan har det lett till att 16 ungdomar i åldern 19 - 25 år har fått en ettårig anställning.

Jobben är spridda inom kommunen. De finns inom handikappomsorgen, skolan, räddningstjänsten, gata och park och kultur och fritid. Det rör sig alltså inte om fasta jobb utan ettåriga anställningar, och tanken är att de ska fungera som en språngbräda vidare ut i arbetslivet.

– Man får ett arbete och får lära sig hur det är, säger Kenneth Nilsson vid socialförvaltningen i Klippan är en av projektledarna. Man skapar sig referenser och det är mycket lättare att söka arbete om man redan har ett arbete.

Catharina Nilsson har varit arbetslös sedan augusti 2011. Men nu har hon fått ett års jobb inom handikappomsorgen.

– Det känns jättekul och jag ser det som en referens som kan ge mig jobb som personlig assistent. Såna jobb finns det gott om, säger hon. Så jag ser det som en bra och positiv grej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista