Foto: Janerik Henriksson, Lars Person och Gero Breloer / Scanpix.
Skåne

Får varken lön eller anställning

1:24 min

Du som måste provjobba utan lön på sommarjobbet riskerar bli utan jobb och pengar. Nu varnar facket för att allt fler arbetsgivare utnyttjar ungdomar på detta sättet.

– Man vill ju inte jobba gratis när man har massa räkningar som kommer in, studerar och så vidare. Det funkar ju inte, säger 20-åriga Johanna Lindström.

Hon var lärarstudent när hon på sin första arbetsdag på ett lager i Helsingborg fick sina arbetskläder - men inget anställningskontrakt. Hon skulle provjobba i två dagar för mindre lön än de andra, men andra dagen blev hon sjuk.

– Så jag försökte få tag på dem senare utan att få någon bekräftelse på när jag skulle få skriva på de här papperna, vilket resulterade i att jag inte fick någon lön och inte heller någon anställning, säger Johanna Lindström.

Inte förrän lokaltidningen blev inblandad fick Johanna Lindström ut sin lön, men så bra går det inte för de flesta.

Allt fler oroliga ungdomar som tvingas provjobba utan lön vänder sig till fackorganisationen LO nu när sommarjobben snart drar igång.

– Riskerna är ju helt enkelt att ungdomen inte får något jobb och sen så tar arbetsgivaren in nästa ungdom. Vi kan också vara ganska så säkra på att det är fler och fler arbetsgivare som har satt det här i system, säger Stefan Gradin på LO.

Provanställningar utan lön är vanligast på restauranger, kaféer, i kiosker och butiker som inte är med på fackets kollektivavtal. Och förutom att de flesta varken får pengar eller jobb så står de hjälplösa utan kontrakt och försäkring om olyckan skulle vara framme.

– Då kommer det bli jättebekymmer om det skulle hända något, säger Stefan Gradin.

Det är en tanke som även slagit Johanna Lindström, som provjobbade på en riskfylld arbetsplats:
– Det kunde ju gått väldigt illa till då det körde väldigt mycket truckar på det här lagret.

Chatta med experterna!

Hur funkar det med löner? Har du rätt till raster? Har du frågor om anställningstrygghet?

I dag klockan 14:00 kan du chatta med LO:s ungdomssekreterare och Svenskt näringsliv Stockholms regionchef om frågor kring sommarjobb och anställning.

Sommarjobbstips

Mer information om vad som gäller för dig som ska sommarjobba finns hos LO och TCO, beroende på vad du ska jobba med.

Till LO:s sommarjobbssajt

Till TCO:s sommarjobbssajt

LO:s hjälptelefon: 020-56 00 56 eller forstagangen@lo.se

TCO:s hjälptelefon: 020-130 11 12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista