1 av 2
För bara en vecka sedan inträffade ett kraftigt jordskalv i Iran, med epicenter i staden Kaki vid den iranska kusten. Foto: Scanpix
2 av 2
Iran

Kraftig jordbävning skakade Iran

0:59 min

Många människor befaras ha omkommit efter ett kraftigt jordskalv i Iran, som inträffade nära gränsen till Pakistan. Jordbävningen ska ha känts från Förenade Arabemiraten ända bort till Indien, berättar vittnen i området enligt nyhetsbyrån Reuters.

Så långt bort som i indiska staden New Delhi uppges byggnader ha skakat i tio sekunder. Skräckslagna människor rapporteras ha sprungit ut på gatorna.

Enligt ett uttalande från officiella iranska källor befaras att hundratals människor kan ha omkommit i skalvet, uppger Reuters, men några bekräftade uppgifter finns inte ännu.

Jordbävningen hade en magnitud på 7,5, enligt Irans nationella seismologiska center. Epicentrum uppges ha varit omkring nio mil sydöst om staden Khash.

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet är området för skalvet glest befolkat.

– Men vi känner sedan tidigare till att i de små byar som kan finnas där är det ofta så att husen är dåligt byggda, och det inger viss oro för att den lilla befolkning som finns i närheten kan komma till skada, säger han till TT.

USA:s geologiska institut uppger att skalvet inträffat på tolv mils djup, men uppgifterna går isår och officiella uppgifter från Iran gör gällande att det kan ha inträffat närmare jordytan.

För en vecka sedan drabbades Iran av en jordbävning med magnituden 6,3. Då dödades 30 människor och 800 skadades.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista