1 av 2
Sten Hagberg vid Hängasken. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
2 av 2
Ett av naturminnena är Hängasken som växer intill Nybroån vid Svenstorps mölla. Foto:Malin Thelin/ Sveriges Radio
Skåne

Hängasken som väcker minnen

"En ganska kal figur"
1:29 min

Länsstyrelsen har gått igenom Skånes 51 naturminnen i en ny rapport. Det handlar om gamla träd, flyttblock och platser med sällsynta växter som är fridlysta som skydd för framtiden. Ett av naturminnena är Hängasken som växer intill Nybroån vid Svenstorps mölla.

Ett av naturminnena är Hängasken som växer intill Nybroån vid Svenstorps mölla. Sten Hagberg är uppvuxen i Svenstorp och minns asken väl från när han lekte kring ån som barn.

- Jajamensan, jag har ju sett den när den var i sitt flor, säger han och är lite bekymrad över om den kan ha drabbats av asksjukan.

Den 20 november 1964 bestämde man att detta askträd skulle bli naturminne. En knotig figur, med grenar och stam som krokar sig hit och dit - och just nu kal - men snart kommer gröna kvistar att hänga ner mot marken. På stammen sitter en plakett som det står naturminne på.

Länsstyrelsen presenterar i sin rapport alla Skånes 51 naturminnen - från Västanå grusås i Bromölla till Vesslarpsboken i Östra Göinge kommun. Ett naturminne är ett särpräglat naturföremål som skyddas - det första i Skåne utsågs 1919 - det senaste, Bantisteln i Bara 1994. Sen dess har inget nytt utsetts, till stor del för att naturminnen är en ganska ålderdomlig form av naturvård, enligt Anna Helgesson som skrivit rapporten.

- Det är en av de äldsta skyddsformerna som finns i verktygslådan för naturskyddsarbetet men det handlar mycket om att skydda symboler, små områden eller enstaka träd. Så jobbar man inte med naturskydd idag, man jobbar med större områden och perspektiv och helheten istället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".