Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Forskning

Lund får mest pengar till barncancerforskning

1:20 min

Sex forskare i Lund får pengar av Barncancerfonden. Mest får Cecilia Follin, sjuksköterska och forskare, som specialiserat sig på att hjälpa unga canceröverlevare. Det handlar om personer som drabbades av leukemi som mycket små, och som nu lever med en rad följdverkningar.

– Det känns otroligt bra. Barncancerfondens stöd är helt avgörande för att fortsätta forskningen om bättre stöd och hjälp till unga canceröverlevare, säger Cecilia Follin, forskare och sjuksköterska, som får en fyraårig forskartjänst vid Lunds universitet.

Ungefär 300 barn och ungdomar insjuknar varje år i cancer i Sverige. De vanligaste formerna av barncancer är leukemier och hjärntumörer, cancertyper som tillsammans står för mer än hälften av alla diagnoser.

Lund tar hem en storslam när Barncancerfonden delar ut pengar till särskilt lovande forskningsprojekt i en av de största satsningarna hittills.

Cecilia Follins forskning handlar om en ny grupp i samhället, de unga canceröverlevarna. Hon har inriktat sig på den grupp som behandlades för akut lymfatisk leukemi, ALL, för 20 år sedan. Det är personer i 20-40-årsåldern där många fått strålbehandling mot huvudet.

– De har skador på hypofysen men har också fått kognitiva problem, svårt med inlärning och minne och att hålla många bollar i luften, berättar Cecilia Follin.

Många av dem har haft svårt att klara skolan och många har också problem i arbetslivet. Det handlar framför allt om att förbättra samarbetet mellan sjukvården, Arbetsförmedlingens insatser och Försäkringskassan för att den här gruppen ska klara sig bättre på arbetsmarknaden.

– En del förtidspensioneras eller går från praktikplats till praktikplats och har inte fått någon bra start i arbetslivet, säger Cecilia Follin.

Barncancerfondens pengar gör att Cecilia Follin kan forska på halvtid i fyra år.

Bidrag 2013

Under 2013 satsar Barncancerfonden totalt 27 miljoner kronor på 14 tjänster på olika nivåer i hela landet. Det är den hittills största summan som anslagits till sådana tjänster.

Forskare i Lund
som får anslag:

Cecilia Follin
Charlotta Böiers
Pekka Jaako
Gudmundur Norddahl
Kristian Reckzeh
Talia Velasco

Källa: Barncancerfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista