Foto: Jens Dresling/Scanpix
Skåne direkt

Föräldrar börjar tröttna på lärarlockout

3:36 min

Lärarlockouten i Danmark går nu in på sin tredje vecka och nu börjar föräldrarnas tålamod ta slut. Många får stanna hemma från jobbet med sina barn när 67 000 lärare har lockoutats. Jonas Dalsgaard är pappa till två barn och får försöka hitta nya lösningar varje kväll.

– Det är ganska tufft. I början gick det bra att mor- eller farföräldrar tog hand om barnen men nu får vi stanna hemma själva med våra barn. Så nu sitter vi varje kväll och tittar på vem som kan jobba hemifrån imorgon, säger Jonas Dalsgaard som bor i Dragör.

Nästan 900 000 barn drabbas när lärarna stängs ute från skolorna i en konflikt som har pågått i tre veckor nu. För många föräldrar innebär det stora svårigheter att försöka hitta lösningar samtidigt som jobben kallar.

Jonas Dalsgaard hoppas nu att regeringen ska ingripa och få slut på konflikten. Men han tror inte att den socialdemokratiska regeringen kommer att göra något innan den första maj som är en viktig dag för socialdemokraterna i Danmark.

– Mina barn tyckte att det var ganska fint i början att få lite extra ledigt, men nu börjar de bli rastlösa. För någon dag sedan sa de att de inte förstod att barnen skulle drabbas för att de vuxna inte kan komma överens. Det var lite tankeväckande, säger Jonas Dalsgaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista